Pasztet z soczewicy dla wegan
soczewica czerwona lub żółta lub zielona – opakowanie ok 400 g
1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej drobnej lub jaglanej lub gryczanej niepalonej
opcjonalnie warzywa: marchew, seler, pietruszka,
masło lub dobra oliwa
przyprawy: liść laurowy, kminek, majeranek, ostra papryka – w proszku lub świeża, gałka muszkatołowa,
opcjonalnie: pestki słonecznika
sól, pieprz dodaj na koniec gotowania
Przed gotowaniem przepłukać soczewicę oraz kaszę kilka razy, a następnie ugotować w ilości wody mniej więcej 3x poj. ziaren – tak, żeby nie było za dużo wody ani za mało – trzeba pilnować. Dodaj liście laurowe, paprykę ostrą pokrojoną, kminek, majeranek i inne przyprawy oraz dwie duże łyżki masła albo oliwę. Do gotowania możesz dodać garść pestek słonecznika.
Gotować długo na małym ogniu i mieszać, żeby się nie przypaliło, aż będzie miękkie i pachnące.
Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz. Masa powinna mieć wyraźny smak.
Opcjonalnie można podsmażyć na dobrym oleju lub oliwie pokrojone warzywa i dodać je do kaszy z soczewicą, kiedy już wszystko będzie miękkie.
Potem można całość zblendowac, ale ja często tego nie robię, tylko od razu wkładam do formy – obsypanej siemieniem lnianym i do piekarnika.
Na wierzchu posyp słonecznikiem lub też siemieniem i polej troszkę oliwą. Do piekarnika wkładamy na 180 stopni na ok 45-60 min.